Sultys ir alkoholiatūros |
Vaistininkė Ramunė Junkienė
2005-11-26
Sultys (lot. succus) tai preparatai iš šviežios augalinės žaliavos. Jos efektyvesnės nei džiovintų vaistažolių užpilai, nuovirai ar tinktūros, kadangi džiovinant vaistinė žaliava netenka dalies savo veikliųjų medžiagų (pavyzdžiui, eterinio aliejaus). Veikliosios medžiagos taip pat gali būti prarandamos ir laikant vaistinę žaliavą. Todėl farmacijos pramonei vis geriau išsprendžiant šviežios augalinės žaliavos ruošimo klausimus, populiarėja preparatai iš šviežių augalų. Dažnai sultys panaudojamos ir kitų preparatų sirupų gamybai.
Kaip pasigaminti šviežių augalinių sulčių patiems?
Sultys gaunamos presuojant sultingas augalo dalis uogas, lapus ar net visą augalą. Natūralios sultys (Succi herbarum recentes) namų sąlygomis gaminamos taip: šviežiai surinkta augalinė žaliava nuplaunama, susmulkinama, sutrinama į tyrelę ir per tankų audinį išspaudžiamos sultys. Kadangi gautose sultyse yra daug baltymų, fermentų - toks preparatas greitai genda. Todėl ilgesniam laikymui jį reikia konservuoti etanoliu (85 dalys sulčių ir 15 dalių 95 % etanolio). Toks mišinys turi būti greitai pašildomas iki 77-78 °C temperatūros, kuri palaikoma dar 30 min., tada šaltu vandeniu atvėsinama. Laikoma sandariai uždarytuose induose, tamsioje, vėsioje vietoje.
Dažniausiai namų sąlygomis gaminamos šios vaistažolių sultys:
Alijošiaus sultys (Succus Aloes)
Aronijos vaisių sultys (Succus Aroniae)
Ugniažolės žolės sultys (Succus Chelidonii)
Jei augale yra per mažai sulčių jų išspaudimui, tada galima gaminti alkoholiatūras. Alkoholiatūra (lot. alkoholatura) - tai etanolinė ištrauka, kuri gaunama žaliavą ekstraguojant alkoholiu. Tuo tikslu augalo dalys užpilamos etanoliu ir palaikomos jame apie 14 dienų. Tada ištrauka perkošiama.
Literatūros sąrašas
|
|