Užpilai ir nuovirai |
Vaistininkė Ramunė Junkienė
2005-11-18
Užpilų ir nuovirų gamybai naudojamas vanduo tai vandeninės ištraukos. Paprastai imama 1 dalis smulkintos augalinės žaliavos ir 10 dalių vandens (1:10). Preparatai, skirti išoriniam vartojimui, gaminami didesnės koncentracijos - 1:5. Jei augale yra stipriai veikiančių medžiagų, tada gaminami mažesnės koncentracijos - 1:30, jei yra nuodingų medžiagų 1:400.
Užpilas, antpilas (lot. infusum) ruošiamas iš tų vaistinių augalų dalių, kurios palyginti lengvai atiduoda savo veikliąsias medžiagas tai žolė, lapai, žiedai, švieži vaisiai. Užpilą galima gaminti tiek šaltu, tiek karštu būdu.
Karštas būdas: vaistinė žaliava užpilama verdančiu vandeniu ir, indą įstačius į verdančią vandens vonelę, apie 15 min. kaitinama. Vandens vonelę galima pakeisti šildymu ant ugnies, tačiau užpilo negalima užvirinti. Tada apie 45 min. aušinama ir perkošiama, jei reikia, praskiedžiama iki reikiamo tūrio virintu vandeniu.
Šaltas būdas: smulkinta vaistinė augalinė žaliava suberiama į indą ir užpilama kambario temperatūros virintu vandeniu. Tada indas uždengiamas ir laikomas per naktį (4-12 valandų), ryte perkošiama.
Nuoviras (lot. decoctum) ruošiamas iš tų vaistinių augalų dalių, kurios palyginti sunkiai atiduoda savo veikliąsias medžiagas tai žievė, šaknys, šakniastiebiai, mediena, stambūs lapai, išdžiovinti vaisiai ir kt. Vaistinė žaliava užpilama šaltu vandeniu, dažnai pamaišant užvirinama ir verdama apie 30 min. ant silpnos ugnies. Tada apie 10 min. aušinama. Atvėsintas nuoviras perkošiamas ir, jei reikia, praskiedžiamas iki reikiamo tūrio virintu vandeniu.
Užpilai ir nuovirai yra greitai gendantys vaistažolių preparatai, todėl ruošiami mažais kiekiais, kurie suvartojami per 1-2 dienas. Laikomi tamsioje vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Užpilai ir nuovirai geriami, jais skalaujama gerklė, žaizdos, daromos inhaliacijos, vonios, pavilgai.
Literatūros sąrašas
|
|